9/30/2016

Natuurkunde MTD1A4 em MTD1B4

Niet vergeten om de voorbereidingstoets van week 5 te maken. We starten met een nieuw hoofdstuk over Krachten.

Groeten

Thijs van Dam

Zevensprong stap 4

Afgelopen week hebben jullie een mindmap gemaakt met diverse 'probleemgebieden' waar jullie bij het maken van de kinderstoel mee te maken krijgen. In stap 4, het ordenen van stap 3, gaan we van die mindmap een conclusie trekken. Bepaal uit je eigen mindmap 5 probleemgebieden  waar je oplossingen voor gaat verzinnen. Geef per 'probleemgebied' vijf onderwerpen aan waar je oplossingen/ ideeën gaat bedenken. Voorbeeld: Bij het ontwerpen van een fiets kan 'sturen' en probleemgebied zijn en het bedienen van het stuur, vasthouden van het stuur, wijze van scharnieren de onderwerpen.

in totaal 25 onderwerpen waar je schetsen met oplossingen voor gaat maken dus. O ja, uitwerken in Word en op je blog plaatsen natuurlijk.

9/29/2016

Vrachtwagen

Vandaag heeft de A-klas geoefend met het tekenen van cirkels. Ik denk dat ik niet veel vrienden heb gemaakt met deze opdracht. Wederom zal er veel geoefend moeten worden. Bekijk eerst dit filmpje, ga daarna oefenen met het tekenen van cirkels binnen een vierkant. Zodra je dit onder de knie hebt, ga je op A3 papier het zijaanzicht van een vrachtwagen tekenen. Let op: De wielen moeten allemaal even groot zijn. Maak dus gebruik van hulplijnen om de grootte te bepalen voordat je ze gaat tekenen. De rest van de vrachtwagen teken je door middel van rechte lijnen.  Succes!

9/28/2016

Crowdfunding

Voor eenieder van jullie die interesse heeft in het ontwikkelen van producten (zou iedereen moeten zijn) en deze vervolgens ook zelf op de markt te brengen: 11, 12 en 13 oktober worden in  diverse Kamers van Koophandel de Crowdfunding-week georganiseerd. Op 11 oktober is het hier in Eindhoven (bij de ingang van het TU/e terrein. Officieel is het bedoeld voor MKB-ers, maar wellicht ook interessant voor jullie. Meer info op https://www.kvk.nl/bijeenkomsten/crowdfunding-week-2016/

Materiaal selector








Materiaal selector

9/27/2016

Deze keer een leuk filmpje voor Nederlands!

En ja hoor, the beat goes on, we duiken steeds verder de argumentatietechniek in. Deze keer een kort filmpje over anekdotisch bewijs, waarin ook de term (overhaaste) generalisatie weer opduikt. Een moeilijk woord, maar wel belangrijk, want zoals we inmiddels weten generaliseren we er de hele dag flink op los ... zonder het vaak te weten.
https://youtu.be/hSz7yO7bckI

9/26/2016

Uitwerking : hoofdgroep scheiden


Opdracht CAD week 39



Deze week gaan we een Thermoskan tekenen.

Tekening staat hier en de uitleg staat hier

modelbouw Week 39

Misschien herkennen jullie hem al, het huisje uit les 2 van solid works. De opdracht is om het huisje 1:1 te maken uit piepschuim. Tekening met maten van het huisje vind je hier

9/23/2016

Week 38

Het was weer een prettige week, voor het grootste gedeelte van de aanwezigen in ieder geval. Halverwege de week de ouders van de eerstejaars gesproken maar daar hebben we helaas geen beelden van. Gelukkig valt er nog genoeg te zien wat wel een leuk beeld geeft. Hierbij dus. Veel plezier en een prettig weekend. 

Zevensprong, stap 3 (A+B klas)

Jawel, daar gaan we weer. Stap 3 van de zevensprong, Het analyseren van het probleem met behulp van een brainstorm. Kijk eerst even deze video en maak daarna een uitgebreide mindmap van alle verschillende factoren die bij het maken/gebruiken van een kinderstoel komen kijken. Niet ophouden na vijf factoren, je moet er toch minimaal wel vijftig kunnen verzinnen. Ik persoonlijk zit eerder aan honderd te denken. Mindmap op A3 papier zetten (duidelijk schrijven), inscannen (bijvoorbeeld met Office Lens) en op je blog plaatsen. Succes!

Fabricage tech. Hoofdgroep afnemen

Dame en Heren,

Hierbij het maakwerk : vul de voor en nadelen in m.b.t. de diverse opspantechnieken,
Succes!

Constructieleer Maakwerk schroefdraad

Dames en Heren,




Zoals afgesproken ga je het maakwerk voor constructieleer hoofdstuk schroefdraad bestuderen en de vragen uit de reader maken vr. t/m 52 ( blz. 26-34)

Succes

9/22/2016

Huiswerk Handtekenen

Het huiswerk voor de komende les is voor zowel MTD1A4 als MTD1B4: Maak een tekening van de vitrinekast in ons lokaal (dat glazen ding dat je elke keer moet ontwijken wanneer je het trapje op loopt). Spelregels voor deze keer: Alleen het vooraanzicht hoeft getekend te worden (dus géén 3D tekening), tekening natuurlijk op A3 liggend en gebruik hierbij je papier efficiënt (niet te klein tekenen). Hou rekening met de dikte van de verschillende materialen, deze moeten in de juiste verhouding getekend worden. Tekening met dunne lijnen opzetten en daarna wat dikker overtrekken voor het eindresultaat. Succes!

Informatieavond ouders

Voor de ouders die nog een keer terug willen zien wat er gisteren allemaal verteld is, hierbij een link naar de presentatie. Daarbij hoort een klein verzoek:
Indien jullie mee willen werken aan het evalueren van onze opleiding dan wordt dit bijzonder op prijs gesteld. Mogen we u benaderen voor het invullen van een enquête, stuur dan uw e-mail adres op naar crjn@summacollege.nl. Alvast bedankt! 

9/20/2016

Zevensprong stap 2 (2)

De opdracht voor MTD1A4: Kijk de video 'de Socratische methode' op ons Youtube kanaal. Gebruik deze methode vervolgens om het verhaal in deze briefing te vertalen naar een eenduidige probleemstelling. Je probleemstelling mag uit maximaal 2 zinnen bestaan. Eventueel mag je de probleemstelling uitbreiden met deelproblemen. Succes!




Na de diverse tekstdoelen die we hebben besproken,  gaan we het hebben over argumenteren en de betrouwbaarhied van een tekst. Niet alles wat geschreven en gezegd wordt is namelijk waar. Om de betrouwbaarheid van een tekst te kunnen beoordelen, moet je ook iets weten over argumenteren en dus ook over foutieve argumentatie. In bijgaand filmpje worden 10 vormen van foutieve argumentatie ofwel DROGREDENEN kort uitgelegd. Bekijk onderstaand filmpje vóór komende maandag 27 september.
https://youtu.be/EBEZJm3ozIA

9/19/2016

Opdracht Modelbouw MTD1B

Maak uit Piepschuim of PIR schuim 2 tetris blokken met als basismaat een kubus van 40x40x40mm. Gebruik hiervoor de gloeidraadsnijder. Hier staat de video voor het gebruik hiervan.  
en voor de mensen die alleen pokemon Go kennen en niet weten wat tetris is precies, hier een verklarende video. Wederom een foto van je blokje op je blog als je klaar bent.



opdracht CAD week 38



Teken een schaakstuk naar keuze gebruikmakend van de revolve functie. Hier vind je een idee van maten voor schaakstukken. Zet een screenshot van je schaakstuk op je blog. de instructie voor het gebruiken van de revolve functie vind je hier.

Week 37

Beetje  verlaat, maar ik was een aantal filmpjes vergeten die nog op mijn telefoon stonden. Hier is -tie dan alsnog. Muziek deze keer verzorgd door HEWI. Enjoy!

50 schetsen !?!?!?

Voor alle eerstejaars geldt deze week: Jullie moeten ideeën gaan bedenken. Om precies te zijn, minimaal 50 ideeën. Dat hoeven geen compleet uitgewerkte kinderstoelen te zijn, nee, ideetjes voor deeloplossingen tellen ook. Uit het verleden weten we dat studenten daar wel eens moedeloos van raken, 50 ideeën op te moeten leveren. Toch valt het reuze mee, vraag maar aan een ouderejaars. Om het jullie helemaal makkelijker te maken hebben we derdejaars studenten gevraagd om jullie uit te leggen hoe je zonder al te veel moeite aan 50 ideeën komt. Kijk maar eens rond in deze afspeellijst. Succes!

Ho! Stop! We zijn een weekje te vroeg, deze week staat in het teken van het maken van een Pakket van Eisen. Excuses voor het misverstand.

9/16/2016

Huiswerk week 38


Zie dit document
Hulpdocument

Zevensprong stap 2

De opdracht voor MTD1B4: Kijk de video 'de Socratische methode' op ons Youtube kanaal. Gebruik deze methode vervolgens om het verhaal in deze briefing te vertalen naar een eenduidige probleemstelling. Je probleemstelling mag uit maximaal 2 zinnen bestaan. Eventueel mag je de probleemstelling uitbreiden met deelproblemen. Succes!

Huiswerk les 3


9/15/2016

Rechte lijnen

Jawel, de grote ellende is begonnen: Jullie worden geacht een rechte lijn te kunnen tekenen zonder gebruik te maken van een liniaal of iets vergelijkbaars. Dat betekent oefenen. Veel oefenen. Héél veel oefenen. Hoe je het precies aan moet pakken zie je in dit filmpje. Huiswerk is, in tegenstelling tot wat in het filmpje verteld wordt, het tekenen  van ruitjespapier op A3. De ruitjes moeten ongeveer 1cm uit elkaar liggen, lijntjes zo recht mogelijk. Succes!

9/13/2016

Fabricage techniek les 2


Constructieleer


Zevensprong stap 1 (2)

De opdracht voor MTD1A4 voor de komende week is vrijwel hetzelfde als die voor MTD1B4: Kijk dit filmpje op Youtube . Zodra je hebt gekeken weet je als het goed is wat we met 'Onduidelijke termen & begrippen' bedoelen. Lees vervolgens dit artikel over democratie. Kopieer de tekst naar een Word bestand en markeer de 'onduidelijke termen en begrippen.' Verduidelijk vervolgens die begrippen (met andere  woorden: Doe waar nodig een aanname) en schrijf onder het verhaal in eigen woorden wat je ervan begrepen hebt. Het hele document posten op je blog met als categorie 'ontwerptechnieken' en je huiswerk is klaar.

9/12/2016

Opdracht 2 CAD, Extrude Cut

Deze Week gaan we de tegenovergestelde functie van de extrude behandelen, de extrude cut. Deze gaan we toepassen bij het tekenen van een nieuwe huisje zoals beschreven in dit filmpje.

Link naar de tekening vind je hier.



Opdracht 2 modelbouw

Deze week gaan we bij modelbouw terug naar de basis. We gaan een kubus maken volgens tekening. En zoals bij de naambordjes gebleken is valt het nog niet mee om iets precies volgens tekening te maken. Tekening met maten en toleranties vind je hier

Deze week moeten jullie allemaal een interview rond het thema kinderstoel afnemen. Niet makkelijk hebben we in de les al gezien. De produkten voor de eerstkomende les zijn dan ook: een brainstorm, een realistische interviewomgeving, 10 open vragen elk voorzien van minimaal 1 doorvraag. Deze produkten heeft iedereen HARDCOPY! (dus op papier) de eerstkomende les bij zich.
Daarnaast gaan jullie van het onderstaande filmpje de eerste 10 minuten en 21 seconden bekijken, want we gaan natuurlijk ook verder met het thema 'lezen'!
https://youtu.be/DRJznst_qxM

Fabricage Techniek les 2

Beantwoorden van stellingen en opdrachten voor het lesgebied fabricage techniek:
Deze week behoor jij stellingen en opdrachten te maken die ik je via deze blog verspreidt.
We gaan deze de volgende les bespreken en daarbij krijgen jullie van elkaar feedback.


Stellingen Oervormen

1-Klopt deze definitie “oervormen is van gedefinieerd naar ongedefinieerd                waar/ onwaar

2-Oervormen is enkel geschikt voor het produceren voor massaproductie                   waar/ onwaar

3-Alle grondstoffen zijn gietbaar                                                                                waar/ onwaar

4-Spuitgieten  is en oervorm                                                                                       waar/ onwaar

5-Extruderen is een geen oervorm                                                                              waar/ onwaar

6-Bij het gieten hoef ik geen lossingshoeken te maken in mijn mal                              waar/ onwaar

7-Gietproducten worden nooit na-bewerkt met andere productie methode                waar/ onwaar

 

 

Opdracht:

Beschrijf het proces van spuitgieten.

Beschrijf in je eigen woorden het verschil tussen spuitgieten en extruderen.

Beschrijf waarom gietproducten vaak behoren te worden nabewerkt en op welke twee punten dat dan zijn.

9/09/2016

Week 36

Zo! De kop is eraf, maar nu echt. Eerste week zit erop en het grootste gedeelte van de studenten lijkt nog aardig gelukkig. Op naar de volgende week. 

Sorry voor het deprimerende muziekje, volgende keer beter.

Zevensprong stap 1

De opdracht voor MTD1B4 voor de komende week is het volgende: Kijk dit filmpje op Youtube . Zodra je hebt gekeken weet je als het goed is wat we met 'Onduidelijke termen & begrippen' bedoelen. Lees vervolgens dit artikel over immigratie. Kopieer de tekst naar een Word bestand en markeer de 'onduidelijke termen en begrippen.' Verduidelijk vervolgens die begrippen (met andere  woorden: Doe waar nodig een aanname) en schrijf onder het verhaal in eigen woorden wat je ervan begrepen hebt. Het hele document posten op je blog met als categorie 'ontwerptechnieken' en je huiswerk is klaar. 

9/08/2016

Handtekenen fototoestel

Simpele opdracht deze week...... Maak een tekening van een fototoestel, een spiegelreflexcamera. De tekening moet op A3 papier (liggend), teken niet te klein (ongeveer 20x20 cm) en je moet het fototoestel in 3D tekenen. Steek er niet meer tijd in dan 15 minuten. Kijk vooraf even dit filmpje:  https://youtu.be/djbx7aFhSkI en hou rekening met wat verteld wordt. Succes!

O ja, het gaat niet om het natekenen van een fototoestel maar om het tekenen van een fototoestel. Gewoon uit je hoofd dus, geen foto natekenen.

Ontwerpproces

Er zijn wat studenten die wat problemen hebben met het maken van een plan van aanpak. Geheel terecht trouwens, want als jullie al precies wisten wat je moest doen, dan zat je hier niet. Zoals jullie gehoord hebben gaan jullie een ontwerpproces uitvoeren. Tijdens dit proces gaan jullie diverse stappen doorlopen. Hiernaast zie je een afbeelding met de stappen die wij doorlopen. Voor je plan van aanpak ga je omschrijven welke activiteiten je tijdens die stap uit gaat voeren bij het ontwerpen van een kinderstoel. Voorbeeld: In de analysefase ga je natuurlijk je blokboek goed doorlezen maar ook op internet zoeken naar kinderstoelen, een interview houden, praten met ouderejaars, in de winkel kijken naar kinderstoelen etc.  Probeer op deze manier per stap te beschrijven wat je allemaal moet, of van plan bent, te gaan doen. Kom je er niet uit, kijk goed in je blokboek, zoek eens op internet wat daar te vinden is over die stap of vraag het aan een ouderejaars. Succes! 


9/06/2016

Fabricage Technologie


Welke hoofgroepen fabricage herken jij terug in de foto’s.

Zet  een cirkel om het onderdeel en beschrijf in je eigen woorden het productie proces van de hoofgroep.

-Oervormen
-Scheiden / afnemen
-Omvormen
-Verbinden
-Opbrengen van lagen
-Veranderen van materiaaleigenschappen

Luciferdoosje

Constructieleer opdrachten: maak vragen 1,6 en 9 ( blz.2,3 en 7 ) reader constructieleer + en construeer een koker ( zie luciferhuls) torsie stijf. Gebruik papier, schaar en lijm.

Wat gaan we doen bij Ontwerptechnieken?

Het klinkt misschien een beetje als een vaag vak, ontwerptechnieken. Bij een eerste rondvraag kwamen we niet verder dan 'leren schetsen' of  'leren tekenen'. Buiten dat het twee keer hetzelfde is, gaan we daar tijdens het vak 'Handtekenen' aandacht aan besteden. Een uitleg vind je in dit Youtube filmpje. Opdracht voor a.s. vrijdag: Bekijk het filmpje, zoek op google eens wat je kunt vinden over 'ontwerpmethodieken', ga eens praten met een ouderejaars student en vertaal alles wat je hebt gevonden in je Plan van Aanpak (PVA).
Alles uiterlijk vrijdag 16.00u op je blog zetten, voeg de categorieën 'project' en 'ontwerptechnieken' toe en iedereen gelukkig.... O ja, vraag ook aan een ouderejaars of ze op je PVA willen reageren.

Maker Faire

Dit weekend (11 en 12 september) wordt er in Eindhoven wederom de Maker Faire georganiseerd. Zoals ze zelf omschrijven: 'De Maker Faire is de grootste Show (and Tell) op aarde: een gezinsvriendelijk festival waarbij uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Een viering van de Maker movement'. 

Bijzonder interessant, zeker voor jullie als toekomstige ontwerpers. Meer info op www.eindhovenmakerfaire.nl

Powerpoint

9/05/2016

Opdracht modelblouw

Voor Modelbouw gaat de B klas een naambordje maken uit Foamboard.
uiterlijk woensdag een foto van het resultaat op je blog. werktekening vind je hier
Link naar SW tekening vind je hier
Opdracht Nederlands

Lezen is niet jullie hobby, althans voor de meesten. Ja ... appjes, maar daar blijft het ook vaak bij. En die worden soms ook nog 'slordig' gelezen, waardoor er soms diepe ellende ontstaat.  Toch moeten er in de grote-mensen-wereld vaak langere teksten nauwkeurig gelezen worden en mag er geen ellende of onduidelijkheid ontstaan. Daarvoor is een aantal strategieën ontwikkeld om jullie daarbij te helpen. De meneer in dit filmpje geeft in zijn verhaal aan wat voor soorten teksten er zoal zijn en probeert je op weg te helpen in het oerwoud dat tekstverklaring heet. Bekijk dit filmpje voor maandag 12 september. Veel kijk- en luistergenot.

https://youtu.be/VUnAcNA-XrY

9/02/2016

Week 35 - Introweek

Zooooo! De introweek zit er weer op. Er zijn ook dit keer weer geen gewonden gevallen, ook niet van de Fontys. Voor ons een succesvolle week in ieder geval. 

We kunnen bijna niet wachten tot komende week.

Vanzelfsprekend gaat onze dank uit naar alle 2e, 3e en 4e jaars studenten die deze week in goede banen hebben weten te leiden.