12/08/2017

Mislukte producten winnen ook prijzen

Vandaag in de Volkskrant: een prijs voor briljante mislukkingen.


Hieronder zien jullie een prototype van een douche voor mindervalide mensen. Het idee achter deze douche is dat de minder valide persoon door middel van deze douche, zelfstandig kan douchen.
Dit idee heeft de prijs voor meest briljante mislukking in de zorg, van afgelopen jaar gewonnen! Waarom? Zal je denken.
Nou, het ontwerpteam is tijdens de start van het project vergeten om een procesboom en/of een gebruik scenario te maken van het totaalpakket van handelingen die een mens moet doen om zelfstandig te kunnen douchen.
Iemand kan namelijk met deze douche wel zelfstandig douchen, maar zich niet zelfstandig afdrogen... En dan is het natuurlijk geen goede oplossing voor het probleem dat minder valide mensen graag zonder hulp willen kunnen douchen.
Prototype van een stoel waarin mensen met een beperking zelfstandig kunnen douchen. Probleem: zelfstandig drogen lukte niet.


Mislukkingen in de wereld van ontwerpen zijn niet ongewoon. Het is daarom altijd goed om aan het eind van een project terug te kijken op je werk en kritisch te zijn over de oplossing die je bedacht hebt. Heb je echt een oplossing voor het probleem bedacht of ben je gedurende het ontwerpproces te ver van je probleemstelling gedreven?


Wil je meer mislukkingen zien, kijk dan eens naar deze collectie mislukte producten.


https://www.volkskrant.nl/wetenschap/briljantste-mislukking-in-de-zorg-was-te-klantgericht-ggz-traject-hier-valt-het-meeste-van-te-leren~a4543874/

1 opmerking:

Joris zei

Mooi voorbeeld, het lijkt inderdaad een prima product, totdat je er verder over gaat nadenken.