2/12/2020

Modelbouw MTD1 L1P3 wk2 Kartonskelet


Modelbouw L1P3wk2

Skeletbouw van karton

Om de uiteindelijke grootte, de verhoudingen en de ergonomische eigenschappen van je product in te kunnen schatten, is het soms handig een kartonnen skelet te maken.

Wat je dan eigenlijk doet is een aantal bepalende doorsnedes van je product te maken en daar zodanig inkepingen in te maken dat je ze op elkaar kan bevestigen. Het resultaat dat je dan krijgt is een model dat een indicatie geeft van het eindproduct. Je hersenen vullen eigenlijk de loze ruimtes tussen de doorsneden op zodat je gevoelsmatig een goed beeld krijgt.

Voor ergonomische doeleinden geeft een dergelijk model een indicatie hoe de ‘handling’ van het product zal zijn (kan je hand er makkelijk omheen, moet je arm niet in onmogelijke hoeken gebogen worden ?).

Maak de afstanden tussen de doorsnedes 2cm : In een later stadium kun  je tussen de doorsnedes stukken plaat lijmen, en die gladschuren tot je de doorsnedes raakt. Op deze manier kun je het model realistischer afwerken.


De opdracht.

maak een skeletmodel van een bowlingkegel, bidon of frisdrankflesje. 

In het geval van de kegel, teken je op een A4 papier een zijaanzicht van een kegel. Bepaal om de 2 cm de doorsnede van de kegel (begin op 1cm). Vertaal deze doorsnedes daarna in een 3D model. Voor een andere vorm volg je de zelfde stappen, maak het op schaal 1:1.



Geen opmerkingen: